İstiridye mantarı yetiştiriciliği kursu düzenlendi

01 Nisan 2018 Pazar

Vakfıkebir İlçesinde Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Vakfıkebir Ziraat Odası ve Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği" kursu düzenlendi. Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta ve Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, kursun uygulama bölümüne katıldılar.

Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu tarafından verilen eğitim teorik ve uygulamalı olarak İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda yapıltı. Genel olarak mantarın anavatanı, besin değerleri, yetiştirilmesi, pazarlanması gibi tüm konuları kapsayan eğitimde özellikle istiridye mantarının yetiştiriciliği üzerinde durularak ve ilçe müdürlüğü bahçesinde hazırlanan eğitim materyalleri ile kursiyerlere uygulamalı olarak anlatıldı. Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürü Remziye Kuleyin Vakfıkebir ilçesindeki üreticilerden gelen mantar yetiştiriciliği eğitimi taleplerinin arttığını belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu yaptığı konuşmada, “İstiridye mantarı yüksek miktarda B vitaminleri içermektedir. B3 vitamini sebzelerde bulunanın çok üzerinde; demir miktarı ise kırmızı et ve kümes hayvanlarına eşdeğerdir. Yapısında bulunan Levostatin maddesinin kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliği vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Demir eksikliği anemisi olanların beslenme diyetinde bulunması gereken bir ürün olup yüksek kan basıncını kontrol altında tutarak tansiyonu düzenler. Kansere iyi geldiği iddia edilen istiridye mantarını tazesini pişirerek, salamura yaparak ve kurutarak tüketebilirsiniz. Bölgemizde uygulaması fazla olmamasına rağmen aslında yetiştiricilik açısından iklim özellikleri mantar yetiştiriciliğine çok uygundur. Çiftçiler tarafından çok merak edilen ve kazanç kapısı olarak görülen bir faaliyet alanı olup yaygınlaşması için çalışmalar sürdürülecektir” dedi.